Håller du med mig eller tycker du att jag har helt fel? Skriv gärna i kommentarerna vad du tycker om de ämnen som jag tar upp.

Här nedan kan du klicka på de ämnen som just du är intresserad av.

måndag 5 januari 2009

Hur höjer man statusen på läraryrket? Höja lönen kanske vore en idè.

Blir alltid lika sur varje gång politiker ska försöka komma på hur man ska höja statusen på ett yrke. Ett yrke där man vill höja statusen på är läraryrket. Varför? Jo, idag är det så några som söker till lärarutbildningarna att nästan alla som söker kommer in, även om du inte är så bra på ett ämne kan du bli lärare då det inte är någon konkurrens om platserna. Du behöver knappt ha klarat gymnasiet för att bli gymnasielärare. Jag trodde förr att det var extremt smarta människor som var intresserade av barn och sitt ämne som blev lärare. Men vad fel jag hade. När jag gick på högskolan för några år sedan så gick det omkring högskolelärare första dagen i skolan och försökte få folk att byta utbildning till mattelärare då det fanns fler platser där än vad det fanns sökande. Så flera platser var tomma. Är vi inte mycket snett ute då?

Såg ett debattprogram där utbildningsminister Jan Björklund diskuterade hur man skulle höja statusen så att fler söker till lärarutbildningarna, det var inte mycket konkret han hade att komma med utöver nya betyg och hårdare tag i skolan. Tänk om samma sak skulle hända läkarutbildningen, att det knappt var någon som sökte och vem som helst kunde bli läkare. Jag skulle inte vilja bli opererad av en person som knappt hade klarat gymnasiet. Detta kommer dock aldrig hända av en enkel anledning. Läkarna har idag en hög status p.g.a. att de har en hög lön. De går ca 6 år i skolan och tjänar 40 000-50 000kr i månaden Då blir det många som söker. En gymnasielärare pluggar lika länge men tjänar runt 23 000kr. För att få en lön på 23 000kr behöver man inte plugga, finns många jobb som betalar detta utan att man behöver utbildning. Då blir det inte så många som söker.

Det är så väldigt enkelt att höja statusen på lärarjobb, höj lönen. Tjänar lärare 35 000kr i mån kommer det att bli fart på ansökningarna till högskolan. Statusen ökar och bara de bästa med höga betyg kommer in, inga platser står tomma och våra barn får de lärare vi förtjänar och Sverige blir igen en toppnation när det gäller kunskap och betyg. Men detta är det ingen som har tänkt på. Nä, diskutera betyg på lärare och elever hårdare tag i skolan. Det kommer knappast att öka lärarnas status.

Inga kommentarer: